Avslutting på Vinterhvite

Vi i HamsterGlede har etter mye tenking bestemt oss for å slutte med vinterhvite. Planen var aldri å ha fokus på WW, men å ha det på siden i tillegg til CB. Cai & Caia som er våre eneste WW og avlspar, har gitt oss to kull med hele 16 unger, som er overraskende mange unger per kull for arten. Det er veldig synd at det nå ikke er en eneste oppdretter i Norge som avler på renartet WW i Norge. Likevel føler jeg heller ikke at det blir riktig og at jeg burde avle ut av ansvarsfølelse. En skal avle fordi man føler man har noe å tilføre arten og som en hobby, og det å drive en hobby bare for å tilfredsstille andre er ikke en sunn hobby i mine øyner. Det vil nok også på sikt gå utover dyrene som er det siste jeg ønsker. Det er mange grunner at jeg foretrekker CB framfor WW, men helt enkelt foretrekker jeg lynnet på CB. De er mer aktive, frampå og eventyrlystne. Jeg elsker at de alltid kommer springende til burdøren når vi er i nærheten. Selvom CB er disponibel for å utvikle territoriell atferd, passer denne arten meg bedre. WW har et enormt byttedyr instinkt sammenlignet med CB, som gjør at de er mer sky og gjør veldig lite av seg i buret. Av og til er jeg nødt til å tvinge de ut av buret for aktivisering/mosjon. Likevel er de utrolig søte med sin runde kroppsform, og kjempetrygge i hånden. Jeg er også veldig interessert i genetikk og genkoder, som også gjør at CB er en mer attraktiv art med sitt hav av farger og mønstre.

For de som er interessert i å kjøpe WW, har vi fortsatt tre jenter fra B1 kullet som er på jakt etter egne hjem. Eventuelt blir de nærmeste oppdretterne Sverige og Danmark. Cai & Caia blir ikke lagt ut for salg, de skal få bli boende her som bortskjemte pensjonister. Det er viktig å være kritisk til Vinterhvite (og Campbells for så vidt) som blir annonsert på Finn og i dyrebutikker. Det er strenge regler og retningslinjer for at en dverghamster skal regnes som renartet, det samme gjelder registrering både i Norge og blant andre europeiske foreninger. Med mindre butikker og privatpersoner (kjøkkenoppdrettere) kan framlegge en forenings godkjent stamtavle hvor begge foreldredyrene er registeret i en forening, vil hamsteren være en hybrid. Hybrider er en krysning mellom WW og CB. Disse små er ofte mer utsatt for å være mentalt ustabile og syke. Lynnemessig kan de arve store trekk fra en av artene, men det er også tilfeller hvor atferden deres ikke stemmer overens med noen av opprinnelsesartene.

Ved å ta en slik avgjørelse er det ikke å unngå at noen blir skuffet, men på denne måten kan jeg utelukkende fokusere på å forbedre CB linjene, både helse, lynne og typemessig. Det er tidskrevende og dyrt å drive oppdrett av hamster, på grunn av kort levetid og at en ofte finner seg i en situasjon der man har behov for å måtte reise utenlands for å importere nye dyr. Innimellom havner vi i situasjoner hvor vi er nødt til å ta ut dyr og muligens hele linjer, grunnet sykdom, aggressivitet eller diabetes. Det er veldig trist, men slik er det når man driver oppdrett. De er tross alt levende skapninger, og vi kan ikke forutse alt selv om vi prøver å grave fram slik informasjon før kjøp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *