Anskaffelse

Burde jeg skaffe meg hamster?

Hamster og andre smådyr blir ofte impuls kjøp. Du går innom dyrerommet på en dyrebutikk og klarer ikke å motstå de søte små fjesene som ser tilbake på deg. Dette resulterer ofte at disse dyrene lever i dårlige forhold på grunn av små bur, lite kunnskap eller at eieren har for lite tid eller penger til å gi dyret det den trenger for å leve et fullverdig liv. De ulike hamsterartene er forskjellige og det er derfor viktig å lese litt om alle sammen, slik at du kan velge arten som passer deg best. 

Uansett hvilken hamsterart du vurderer å kjøpe, burde du sette deg inn i hva dyret krever, om det passer din hverdag og økonomi.

Husk at dyr kan ikke velge sine eiere, det er du som velger å bli eier for dyret.

Har jeg nok tid?

Hamsteren må få komme ut av buret hver dag, minimumet er 30 minutter. Selvfølgelig kan ting i hverdagen skje som gjør at det ikke passer, men de trenger aktivisering utenfor buret daglig slik at de får brukt oppsamlet energi og sansene sine. Tiden utenfor buret kan deles opp i “etapper”, når du setter hamsteren tilbake i buret får den tid til å spise, drikke, gå på do og eventuelt ta en lur hvis den trenger det. Det finnes flere aktiviteter hamsteren kan gjøre utenfor buret sammen med deg eller alene under oppsyn. Du kan la hamsteren løpe fritt i et hamstersikkert rom eller løpegård, på fanget, i sengen, i sofaen eller bruke en løpeball.

Hamsterne er skumringsdyr, det betyr at de er mest aktive ved solnedgang og soloppgang. Enkelte individer våkner naturligvis i løpet av dagen, og hvis hamsteren virker kvikk og lysten på å komme ut, så er det ikke noe i veien for å ta den ut på dagtid. Spesielt dverghamster av arten Campbells er mer aktiv på dagtid enn de andre hamsterartene. Enkelte prøver å snu om døgnet på hamsteren med å vekke den til samme tid hver dag, dette fraråder jeg deg fra å gjøre. De er “nattdyr” av natur og det er ikke rett av oss mennesker å tukle med hamsteren sin naturlige klokke. Da burde du kanskje revurdere om hamsteren er et kjæledyr som passer for deg.

Har jeg nok plass?

Selvom en hamster ikke er stor i forhold til mange andre kjæledyr, trenger den et stort bur. Ubrutt grunnflate for syrisk bør ikke være mindre enn 80x40cm, men høyden bør ikke overstige 40cm. Har du et bur med høyde på over 40cm, vil jeg anbefale å lage etasjer som overlapper hverandre slik at fallhøyden ikke er mer enn 40cm. Alt annet som påbygg og etasjer er bonus. Høyde skal ikke gå på bekostning av grunnflaten, som aldri skal være mindre enn 120cm til sammen (bredde+lengde). 

For Campbell & Vinterhvit dverghamster er minimumsmålet 60x40cm (grunnflate på 100cm) og fallhøyde burde ikke være mer enn 15cm. Skal du holde de i par eller grupper må du plusse på 20cm per ekstra individ. 

Jo større jo bedre – alltid!!

Hann eller hunn?

Jeg får ofte spørsmål om hvilket kjønn jeg anbefaler, hann eller hunn? Det er rett og slett en smakssak og med mindre du ikke skal avle vil jeg heller anbefale å velge en hamsterunge utifra kjemi, gemytt og oppførsel foran kjønn og utseende. Hamstere har akkurat som mennesker og hunder ulike personligheter, derfor spiller kjønn lite rolle inn på gemytt. Dersom man har mulighet hils på foreldrene, og spør oppdretter om deres personligheter og gemytt. Da får man muligens en anelse om hva man kan forvente av hamsterungen som voksen.

 

Hygiene og renslighet

Det er ingen eller lite forskjell mellom hann og hunn når det kommer til hygiene og renslighet. Dette er helt individuelt fra hamster til hamster, og det avhenger av alder, miljø og helse. Noen er naturlig mer griste og rotete av seg, mens andre liker å ha det ryddig og pent i buret.


Hanner

Hanner har en avlang og tynn kroppsform i forhold til hunnene og veier noe mindre. De har noe strammere urinlukt enn hunnene, men det er i utgangspunktet ikke spesielt merkbart, med mindre du stiller nesen i buret og tar et godt åndedrag. De kan ha noe høyere aktivitets, men dette er forskjellig mellom individer og linjer.

Hunner

Hunner har en rund kroppsform og veier i gjennomsnitt noe mer enn hannne. De har løpetid ca. hver 4 dag og i løpet av disse dagene skiller de også ut hvit utflod og kan lukte litt stramt (varier fra hamster til hamster) fra kjønnsåpningen. Hunner er generelt mer matglade enn hannene, som ofte kan gjenspeiles i vekten.

Tilvenning til nytt hjem

Oppdrettere bruker mye tid sammen med hamsterungene fra to-ukers alder slik at de skal bli tamme og trygge på mennesker, på denne måten har de et godt utgangspunkt når de overleveres til ny eier. Hamstere er byttedyr og naturlig veldig skeptisk til nye omgivelser og det er derfor viktig å gjøre en innsats på å bli kjent med hamsteren selv. Spesielt en hamsterunge vil være usikker ved overgang til et nytt hjem, og vil ofte ikke komme ut av buret i løpet av de første dagene.

Jeg anbefaler nybakte hamstereiere å la det nye familiemedlemmet være i fred 1-2 dager etter kjøpet. Dette er på grunn av at hamsteren skal få tid til å bli kjent med snitt nye bur, lukter og lyder uten å bli forstyrret og stresset. Vær tålmodig, unngå brå bevegelser og høye lyder siden dette skremmer hamsteren. All kontakt skal forgå når hamsteren har våknet av seg selv. Enkelte hamstre trenger mer tid på seg, mens andre kommer springende opp i hånden øyeblikkelig. Det kan være vanskelig for oppdretter å forutsi hvordan en hamsterunge kommer til å reagere i ett nytt hjem, men ha tålmodighet og følg hamsteren sitt tempo.

Stemmen er et viktig verktøy i tilvenning prosessen. Selvom hamsteren har dårlig syn har den utmerket hørsel og den vil etterhvert lære å gjenkjenne stemmen din. Det kan derfor være lurt å snakke til hamsteren både under tilvenning og når den er blitt helt trygge på sine nye eiere. Det er en god trygghet for hamsteren å høre stemmen til noen den forbinder med noe positivt.

Etterhvert kan man begynne å ta hånden i buret, legg en godbit i håndflaten og hold hånden i ro. Springer hamsteren å gjømmer seg så fortsett å holde hånden helt i ro, ikke jag hamsteren rundt i buret dette vil bare resultere i at den mister tillit til deg og andre mennesker. Denne prosessen kan du gjenta til hamsteren sitter å spiser i håndflaten. Når hamsteren kommer frivillig opp i hånden uten at du har godbit kan du begynne å løfte den forsiktig opp, men  det er ikke alltid den vil og kan finne på å hoppe ut av hånden uten å sjekke hvor høyt over bakken den befinner seg. Sitt derfor på gjerne på gulvet, slik at den ikke skader seg hvis den hopper ut av hendene dine.

Enkelte hamstre, spesielt unge kan finne på å smake på hender og fingertupper. Dette er ofte på grunn av at hendene våre lukter mat og da vil gjerne ha en liten smakebit. De biter som regel ikke hardt og hamsteren innser fort at den har misforstått og at du ikke er noe spiselig. Du kan forebygge dette med å vaske hendene før du tar på hamsteren.

Hamstere har veldig skjøre mager, som tåler dårlig brå overgang til nytt fôr. Ved kjøp av HamsterGlede får du med en liten pose med overgangsfôr, dette skal du blande 50/50 med det nye fôret du har valgt som basisfôr. På denne måten får hamsteren en myk overgang. Jeg gir også med litt bunnmateriale fra hamsterungens tidligere bur. Denne flisen er noe skitten og det er viktig siden det sitter igjen mange kjentlukter som gjør overgangen til nytt hjem og bur litt lettere.