FAQ

I løpet av en vanlig uke får jeg mange henvendelser om det samme, både fra de som vurderer å bli hamstereiere, men også de som allerede har kjøpt hamster. 

Oppdrettet driver jeg på fritiden, og jeg har dessverre dermed ikke mulighet til å veilede personer som ikke har kjøpt av meg. Jeg må prioritere tiden min til hamsterne og kjøperne mine. Jeg velger derfor å samle generell informasjon og spørsmål som gjentar seg på denne siden. Takk til Hannah Hegge v. Hamsterhiet for tips og inspirasjon til denne siden. 

Vi bor ikke i Bergen, er det mulig å ordne transport? 

Transport må du som kjøper stå ansvarlig for å finne selv, men jeg kommer gjerne med tips og er fleksibel med å levere hamsterungen til den aktuelle sjåføren. Personlig bruker jeg nimber.no eller ulike facebook grupper. Har også ved flere anledninger sendt hamsterunger rundt om i landet ved hjelp av disse tjenestene. Sjekk ut facebook gruppene: “Transport og fraktbørsen” , “Frakt av dyr” og “Transport av dyr.” Det er lettest å få napp i den førstnevnte facebook gruppen, men det kan være lurt å spørre kun om hvem som kjører den spesifikke avstanden framfor hjelp til frakt av hamster, da det er mange som verger seg å svare når det er snakk om pelsdyr. Avhengig av sjåfør og avstand, varierer også fraktprisen. Av erfaring, pleier prisene å ligge i snitt 300-600kr. 
 
Normalt tar det 2-4 uker å få napp via ulike facebook grupper eller nimber.no på lange strekninger. Det går som regel veldig fint å sende hamsterunger. De sover stort sett hele veien, og jeg pakker de komfortabelt med mye strø og redemateriale. Så fremst sjåføren kan holde transportboksen romtemperert, så er det ikke noe problem.
 
 

Forventet levetid?

  • Dverghamster, både Campbells og Vinterhvit har en gjennomsnittlig levetid på 1,5 – 2år, men alt over 1,5år er bonustid.
  • Syrisk gullhamster har en gjennomsnittlig levetid på 2-3år, men alt over 2år regnes som bonustid.

 

Rase eller art? 

Hamster har ikke raser men arter. I Norge har vi 5 arter i fangenskap; syrisk og kinesisk som er av de store artene og Campbells, Vinterhvit, og Roborvski som regnes som dverg. En hybrid er en krysning av to forskjellige arter (Campbells og Vinterhvit). Hvis du ikke har stamtavle fra en registert forening, vil hamsteren regnes som hybrid. Jeg har skrevet mer om hybrid problematikken HER

 

 

Kan hamster bo i par eller grupper?

 

Campbells dverghamster:  er i utgangspunktet en sosial art, og kan holdes sammen i par eller mindre grupper. Jeg har for øvrig nesten alle mine i par eller i grupper. Linjer spiller også en rolle, f.eks er svenske og nederlanske linjer avlet for å være sosiale og flokksmarte, mens dyr fra danske linjer er koblet litt annerledes og kan derfor ofte finne på å krangle. Hvis man først skal ha to sammen, skal de aldri skilles. De skal ikke ha separate utetider, om du måtte finne deg i en situasjon hvor du må til dyrelegen med den ene, tar du også med deg den andre. Dette er på grunn av de fort glemmer hverandre, og når dette har skjedd vil vennskapet de har bygget opp forsvinne og de vil ikke lengre kunne bo sammen. 

Jeg som oppdretter kan dessverre aldri gi noen garanti for at de vil gå fint sammen livet ut. Som jeg sier til alle som spør om de kan få kjøpe to eller flere. Dere er kan få kjøpe to, men det krever bur med større grunnflate, samtidig må en ha mulighet til å skille dem dersom de ikke skulle gå sammen på sikt. Det er helt uaktuelt for meg å selge til personer som ser omplassering som en enkel utvei dersom uhellet skulle være ute. Det er viktig at dere både har plass og økonomi til å skille dem dersom de ikke skulle gå sammen over tid. Sjansen for at de vil gå livet ut øker ved å kjøpe to søsken eller to som er jevnalder som har bodd sammen fra tidlig alder. De opplever ikke sorg eller depresjon slik som marsvin ved å være alene, så de kan fint holdes alene. Jeg liker å ha de i par eller små grupper, fordi jeg syns det er svært underholdene å se hvordan de samarbeider og driver på med saker sammen.

Syrisk gullhamster: Skal aldri holdes i par eller grupper. De er einstøinger av natur, og begynner å sloss med kullsøskene sine allerede ved 6 – 10 ukers alder. Møtes to syriske gullhamstre, vil de trolig sloss til døden eller til den ene er smart og rask nok til å rømme. Selv ved parring må man være sikker på at hunnen har løpetid og holde de under konstant oppsyn, det kan hende hunnen ikke aksepterer hannen eller at hun begynner å sloss så snart parringen er ferdig.

Hybrider: Uansett opphav, butikk eller fra privatperson skal en ALDRI settes sammen hybrider. Hybrider er blanding mellom to ulike arter, og en risikerer å få to hamstere som har helt ulikt språk (nedarvet mest trekk fra en av foreldrene) som garantert vil resulterer i slosskamp som kan ha døden som følge. Har skrevet mer om hybrider og problematikken rundt dette HER.

 

Gutt eller jente?

Jeg får ofte spørsmål om hvilket kjønn jeg anbefaler, hann eller hunn? Det er rett og slett en smakssak og med mindre du ikke skal avle vil jeg heller anbefale å velge en hamsterunge utifra kjemi, gemytt og oppførsel foran kjønn og utseende. Hamstere har akkurat som mennesker og hunder ulike personligheter, men også linjer og miljøpregning kan påvirke personligheten til hamsterunger. På grunnlag av dette, spiller kjønn liten rolle når det kommer til gemytt.

  • Hygiene og renslighet: Det er ingen eller lite forskjell mellom hann og hunn når det kommer til hygiene og renslighet. Dette er helt individuelt fra hamster til hamster, og det avhenger av alder, miljø og helse. Noen er naturlig mer griste og rotete av seg, mens andre liker å ha det ryddig og pent i buret.
  • Campbells dverghamster: Hanner er som regel mer flokksmarte enn hunner, og generelt sies det at de trives bedre sammen i par eller små grupper enn hva jentene gjør. Personlig har jeg like stor suksess med å holde jenter i parr, som med gutter. Jentene har noe mer rund og bollete kroppsform.
  • Syrisk gullhamster: Hanner har en avlang og tynn kroppsform i forhold til hunnene og veier noe mindre. De har noe strammere urinlukt, men det er i utgangspunktet ikke spesielt merkbart, med mindre du stiller nesen i buret og tar et godt åndedrag. De kan ha noe høyere aktivitetsnivå, men dette er forskjellig mellom individer og linjer. Hunner har en rund kroppsform og veier i gjennomsnitt noe mer enn hannene. De har løpetid ca. hver 4 dag og i løpet av disse dagene skiller de også ut hvit utflod og kan lukte litt stramt (varier fra hamster til hamster) fra kjønnsåpningen. Hunner er generelt mer matglade enn hannene, som ofte kan gjenspeiles i vekten.
 
 

Kan vi komme å hilse på hamsterungene?  

Jeg har dessverre ikke mulighet eller kapasitet til å ta imot uforpliktende besøk, oppdrettet driver jeg på fritiden ved siden av fulltidsstudier, deltidsjobb og mange dyr. Jeg må derfor prioritere tiden min til hamsterne og kjøperne mine.  Jeg kan heller ikke gjøre unntak for de kjøperne som jeg føler jeg får god kjemi med over mail. Dersom dere er vet at dere vil ha en liten stump, er dere velkommen til å velge dere ut et nytt familiemedlem mens dere er her, og ta den med til sitt eget kongerike samme dagen. 

 

Er hamsterungene kosete? 

Jeg grøsser inni meg hver gang en kjøper sier de vil ha en kosete hamster. Hamstere uansett art er ikke dyr som har et instinktivt ønske om menneskelig kontakt, slik som f.eks hunder eller rotter. Altså, en tam hamster som sitter pent i hånden nyter ikke kos. De skjønner simpelthen at mennesker ikke skal spise de til middag, og ser oss som en ressurs for utetid og mat. Jeg sier ikke at hamstere ikke kan «læres» til å sovne i armkroken og føle seg trygge der, men dette hører til sjeldenhetene. I likhet med mennesker har de store og ulike personligheter.

Jeg håndterer ungene daglig fra de er mellom 12-14 dager og bruke masse tid og energi for å gjøre de fortrolig og trygge på menneskehender. De blir introdusert ovenfor ulike typer underlag og bunnstrø, lukter, lyder og mat slik at de blir miljøtrent og er bedre rustet for å takler overgangen til nytt hjem. Hamstere er naturlig byttedyr og jeg kan dessverre ikke garantere at alle ungene som selges fra oss vil takle miljøskifte på strak arm. Noen hamsterunger i lik grad med mennesker trenger rett og slett mer tid på å bli fortrolige med nye omgivelser, lukter og mennesker. Når de reiser herfra sitter de pent i hånden, men kroppsspråket kan endre seg brått og være uforutsigbart i en ny hånd og i det nye hjemmet. Derfor er det svært viktig at dere som kjøpere fortsetter arbeidet og bruker tid på å bli kjent med hverandre i et rolig tempo på hamsterens premisser.

 

Barnefamilier

Jeg er overbevist om at kjæledyr har god innvirkning på psyken, empati og i læren om ansvar hos barn. Alle barn stiller forskjellig, og det er derfor veldig viktig at hele familien er innstilt på å ta inn en hamster som et familemedlem. Jeg ønsker ikke å selge hamsterunger, som utelukkende er tenkt som et “leketøy” til barnas glede. Jeg selger gjerne hamster til barnafamilier, men det er som sakt viktig at hamsteren skal være til glede for alle i familien, og at ansvaret blir fordelt mellom de voksne og barna fra starten. I tilfellet hvor barna skulle gå lei, vil hamsteren dermed ikke bli en belastning for resten av familien. Jeg vil at alle som skal ta del i hamsterholdet skal ha tenkt grundig igjennom anskaffelsen og ansvaret det medfører. Hamsteren skal ikke være en spontan gave til noen andre.

 

Hamsterens navn

Jeg må registrere hamsterungene med navn i NHKs stambok og gir Campbells ungene asiatiske navn i alfabet rekkefølge. Derfor blir det ofte merkelige navn fra ett norsk perspektiv. De syriske kullene får navn innenfor et spesielt tema f.eks “Amerikanske stater”, mens de Vinterhvite prøver vi å holde oss til gamle skandinaviske navn pluss et adjektiv. Stamtavlenavnet kan dessverre ikke endres, men hva du velger å kalle hamsteren din etter overtalelse og til daglig er helt opp til deg. Det er veldig få som velger å beholde stamtavlenavnet, og jeg ser ikke på dette som noe negativt. 

 

Ulike dyrearter under samme tak

Det er helt uproblematisk å huse flere dyrearter i samme hushold. I likehet med alt annet i denne verden, er det bare å legge seg noen forhåndsregler og tilrettelegge i forhold til omstendighetene. Jeg har selv to hunder, hvorav den ene har et stort jaktinstinkt. 

 

Skumringsdyr

I motsetning til vanlig tro, er ikke hamsterne nattdyr, men skumringsdyr. Dette betyr i praksis at de er mest våkne ved soloppgang og solnedgang. Det er sjeldent at en hamster er våkne hele natten, de har ofte mange intervaller med søvn. Hamstere er også sesongdyr, dette betyr at de er mer aktive på sommerhalvåret enn vinterhalvåret. Likevel er dette også veldig ulikt mellom individer. Campbells er den arten som er mest våken på dagtid, de har naturlig ganske høyt aktivitetsnivå og er nysgjerrige på omgivelsene. Dette resulterer ofte til at de våkner og kommer springende til burdøren når de hører aktivitet i nærheten av buret. 

 

Badesand og toalett

Hamsteren skal ikke bades i vann som mange andre dyr, den bruker i stedet sand til å fjerne oljer og smuss fra pelsen. Hamsteren skiller ikke mellom toalett og sandbad, du kan dermed velge mellom å ha en do med kattesand og en med chinchilla sand eller kun bruke en av delene. Hamsteren får mye glede ut av en krukke med sand og jeg vil derfor anbefale å ha en skål, krukke eller lignende i løpegården dersom den ikke har dette i buret. Erfaringsmessig er de flinkere å bruke doen hvis de får chinchilla sand, men denne suger ikke fukt og tar heller ikke lukt og må byttes på oftere. En kan ikke forvente at den skal bæsje i doen, det gjør den når den må uavhenging av sted. Det viktigste er at den tisser i en do eller i et spesifikt hjørne som byttes på regelmessig, i og med at det er der det blir fuktig og dannes bakterier. Jeg bruker en hvit kattesand fra rema 1000 eller europris, det er viktig at du velger en type som ikke klumper. Erstatning for chinchilla sand kan være sandkasse sand fra f.eks felleskjøpet eller biltema, men denne må stekes sikkelig før den taes i bruk for å være sikker på at alle småkryp og bakterier er drept. 

 

Løpehjul

Hamsterunger skal ikke ha løpehjul i buret før den er minst 5-6 måneder. Hamsteren kan ha fri tilgang til løpehjulet i en løpegård før dette, men hamsterungen skal være helt trygg på sitt nye hjem og nye eiere før den får hjul i buret. Hamsterunger vokser i rasende fart og det er stor belasting på en liten kropp, ledd og skjelett om den har fri tilgang til et hjul siden hamsteren ikke vet sitt eget beste og når den burde stoppe. Hamsterunger blir ofte stresset og nervøse ved eierskifte. Når hamsteren har fri tilgang til hjulet i en slik tilstand, vil hamsteren konstant være på et stadie hvor den mentalt er veldig stresset. Den bruker hjulet for å rømme fra sin nye omgivelser og inntrykk, og klarer i praksis aldri å roe seg ned til å bearbeide det som skremmer den. Den vil i et slikt tilfelle bruke all tiden sin på løpehjulet i stedet for å bli kjent med sine nye eiere. Altså; en skal ikke bruke hjul før hamsteren er fylt 5 måneder og dere er helt trygge på hverandre. Husk at det er kun løpehjul av helplast og tre som egner seg, løpehjul av metall kan potensielt knekke tær og ben til hamstere.

 

Vekke hamsteren

Dette med å vekke hamsteren er et omdiskutert tema blant nybegynnere, og hos familier med unge barn. I enkelte perioder, spesielt på vinterhalvåret kan hamsteren (spesielt syriske gullhamstere) sove såpass lenge at de ikke viser seg før langt etter sengetid. Dette er naturligvis en kjedelig situasjon å stå midt oppi, men å vekke hamsteren er ikke løsningen for at barna skal få se kjæledyret sitt. Hamstere har mange stress relaterte sykdommer, og kan skjule stress godt, spesielt hvis en ikke vet hvordan en skal lese kroppspråket. De er dyr som blir fort stresset, hamsteren tar ikke skade av å bli vekket en gang i blant. For eksempel ved sykdom, medisinering eller burvask. Langtidseffektene ved å vekke hamsteren, vil ofte resultere i mangel på søvn eller dårlig søvnkvalitet, som kan utløse byttedyrsinstinkt. Disse faktorene kan på sikt bidra til dårlig livskvalitet, som igjen fører med seg stress, dårlig immunforsvar, sykdom, atferdsproblemer, aggressivitet og tidlig død.  Ved vekking av hamsteren er det viktig å trå varsomt fram. Ta litt forsiktig i bunnstrøet, snakk rolig og ha noen ekstra gode godbiter tilgjengelig. 

 

Kamera utstyr

  • Nikon D80
  • Nikon Speedlight SB-600
  • Canon G7X
  • Iphone 7