Generelt stell

Hamsterburet

Hva skal et hamsterbur inneholde?

 • Ett eller flere sovehus med redemateriale
 • Matskål med mat
 • Drikkeflaske med vann
 • Løpehjul minimum 20cm for dverger og minimum 28cm for syriske
 • Toalett med dosand
 • Rikelig med bunnstrø; gjerne 5-15cm for Syrisk og 5-20cm for dvergene
 • Leker for aktivisering

Minimum størrelse

Selvom en hamster ikke er stor i forhold til mange andre kjæledyr, trenger den et stort bur. Ubrutt bunnareal for syrisk bør ikke være mindre enn 80x40cm og høyden bør ikke overstige 40cm. Har du et bur med høyde på over 40cm, vil jeg anbefale å lage etasjer som overlapper hverandre slik at fallhøyden ikke er mer enn 40cm. Alt annet som påbygg og etasjer er bonus. Høyde skal ikke gå på bekostning av grunnflaten, som aldri skal være mindre enn 120cm til sammen (bredde+lengde).

For Campbell dverghamster er minimumsmålet 100cm (f.eks 60x40cm) og fallhøyde burde ikke være mer enn 15cm. Skal du holde de i par eller grupper må du plusse på 20cm per ekstra individ. 

Jo større jo bedre – alltid!!

Hvordan type bur?

Gitterbur, helplast eller akvarium – uansett hva du velger har disse burene både positive og negative sider. Det viktigste at det er stort nok slik at hamsteren ikke blir understimulert. Enkelte hamstre, spesielt dverghamstre kan være noe skeptisk til hender som kommer ovenfra, dette er noe du kan velge å ta i betraktning ved innkjøp av bur og utstyr. Hør gjerne med oppdretter om hvordan hamsterungen du tenker å kjøpe forholder seg i forhold til dette. 

Velger du gitterbur, må du bare passe på at gitteravstanden er mindre enn 1cm.  Av gitterbur kan jeg anbefale: “Ferplast Mary”, “Savic Hamster Sky Metro”, “Hamsterbur Alaska” og “Skyline Barney”.

Helplast bur er lett i vekt og er også raske å demontere når de skal rengjøres. Gode helplastbur er “Ferplast Duna Fun Large”, “Ferplast Maxi Duna Multy” og “Savic Rody Cavia”. 

Akvarium, terrarium og Ikea Detolf er stilrene bur som gir godt innsyn til hamsteren. Burene er tunge og må som regel rengjøres der de står plassert. 

Foto: Linda Granstad
Foto: Hannah Hegge - www.hamsterhiet.com Eksempel på innredning, Samla 55L, 78x56x18cm.
Foto: Hannah Hegge - www.hamsterhiet.com

Bunnmaterialet

Det er viktig å gi hamsteren et godt og tykt lag med bunnstrø i buret, rundt 5-20cm avhenging av art. Å grave er et sterkt instinkt hos hamsteren og spesielt dverger er glade i å grave tuneller og huler og trenger derfor ekstra mye bunnmateriale.

Spon eller finmalt flis

Spon eller finmalt flis som det også kalles, er det mest vanlige bunnmaterialet på markedet. Det er et mykt og behagelig underlag, men det er viktig å velge en type som ikke støver mye, da det kan skape problemer med luftveiene. Fraråder å bruke fint spon på langhårete hanner siden det lett setter seg fast i pelsen som skaper ubehag og floker.

Allspon eller Woodchips

Allspon eller Woodchips er små grove biter av oppkuttet treverk og egner seg like bra til langhårete som korthåret.

Tre pelles eller resirkulert papir i pellets form

Resirkulert papir i pellets form som “Yesterdays news” og lignende er jeg noe skeptisk til, dette er på grunn av den store størrelsen som kan være ubehagelig å gå på i lengden for små hamsteføtter.

CareFresh

CareFresh kommer i mange spreke farger, og er laget av resirkulert papir og kan også brukes i sovehus som redematerial. Denne typen er noe dyrt i fysiske butikker og vil derfor anbefale å sammenligne din lokal butikk opp mot priser på internett. Jeg liker veldig godt CareFresh, det støver lite, er mykt og gir gode gravemuligheter for dvergene. 

Toalett

Hamstere er av naturlig renslige dyr, de finner seg vanligvis ett hjørne som de bruker til å gjøre fra seg. Det finnes hjørnetoalett med og uten tak, i ulike størrelser og farger. Toalettet bør ha litt tyngde, slik hamsteren ikke så enkelt kan velte det over. Du kan oppmuntre hamsteren til å bruke doen ved å legge noe av avføringen i doen og sette den i tissehjørnet. Noen individer tar dette veldig fort, andre bruker litt lengre tid, mens med enkelte hamstre nytter det rett og slett ikke. Doen skiftes på etter behov, ca. hver 3. dag. Jeg anbefaler kattesanden som selges på rema 1000, den støver lite og koster rundt 30kr for 4kg.

Sandbad

Sandbad er noe som hovedsakelig blir brukt til dverghamstere, men syriske hamstere kan også få mye glede ut av en bolle med sand. Mange elsker å rulle og vaske seg i disse sandbadene, da den hjelper å holde pelsen ren og fri fra oljer. Chinchilla sand får du kjøpt på dyrebutikken, men unngå sand hvor det står powder eller dust. Disse kan føre til luftveisproblemer. Sand til fugler egner seg heller ikke da disse inneholder små skjell.

Løpehjul

I det fri løper hamsterne mange kilometer hver natt, og det viktig at de får muligheten til å utøve denne aktiviteten også i fangenskap.

I flertallet av alle burene som selges i butikk og online, følger det ofte med små hamsterhjul med en diamater på rundt 14cm. Disse hjulene er alt for små og kan føre til store ryggplager. Jeg anbefaler å kjøpe løpehjul av tre eller helplast og ikke metall, da hamsteren kan sette fast tær eller ben mens den mosjonerer som kan ende med at hamsteren knekker foten.

Minstemål på hjul til syrisk hamster er 28cm

Minstemål på hjul til dverghamster er 20cm

Redemateriale

Vi river opp “First Price” toalett papir og gir dette til hamsteren. Andre typer dopapir går også fint, men vær nøye med at det er uparfymert, ubleket og uten fargestoffer. Det er også veldig greit å bruke hvitt redemateriale, slik at man fort kan oppdage eventuelle problemer med helsen som f.eks løs avføring eller blod. Høy kan også brukes, men kun den mykeste typen slik at hamsteren ikke stikker hull i kinnposene sine.

Hamstervatt og bomull må ikke under noen omstendigheter brukes, disse produktene er livsfarlige for en hamster! Dette kommer av at fibrene i vatten er elastiske, som kan resultere i at hamsteren setter fast kroppsdeler og river de av, surrer de rundt hodet og kveles, eller spiser det og får forstoppelse. NRK har også skrevet en artikkel om dette HER.

Rengjøring av bur

Buret skiftes på etter behov. Jeg pleier å “spot clean” altså skifte bunnmateriale som jeg ser er skittent 2-3 ganger i uken, samtidig bytter jeg dosand i toalettet og siler eventuell sand som har vært brukt i sandbad.

Jeg bytter ut alt bunnstrøet, og tar full vask av bur og inventar ca. hver 4-6 uke. Såpe bør unngås, men grønnsåpe kan brukes dersom det er behov for det. Jeg bruker hovedsakelig kun varmt vann, eventuell kokende vann og litt edikk for å bli kvitt bakterier og sterk urinlukt som er trekt inn i treverket. “Cleaning formula” som er beregnet for gnagere kan også brukes, dette får du kjøpt på dyrebutikk. Hvor ofte og hvor mye som må rengjøres, avhenger av hvor flink hamsteren er å bruke toalettet sitt.

Aktivisering

Som nevnt tidligere har hamstere uavhengig av art et stort aktivitetsbehov og i det fri løper den mange kilometer hver natt og dette må den også få mulighet til i fangenskap. Det finnes flere aktiviteter hamsteren kan gjøre utenfor buret sammen med deg eller alene under oppsyn. Du kan la hamsteren løpe fritt i et hamstersikkert rom eller løpegård, på fanget, i sengen, i sofaen eller bruke en løpeball.

Løpegård

Det er kun fantasien som setter grenser, og jo flere leker og ulike former for aktivisering den har tilgang til i løpegården jo gøyere er det for hamsteren! Du kan innrede med kartonger, hjul og tuneller, gjemme godbiter, ha en stor og dyp gravekasse. Hovedpoenget er at det er annerledes og inneholder forskjellige leker fra buret den ellers sitter i hele dagen. Husk at hamsteren trenger et område den kan gjemme seg under, slik at den ikke føler seg veldig utsatt og truet dersom den skulle bli skremt av en lyd eller bevegelse.

Løpegårder eller et hamstersikkert rom er den beste aktiviseringen utenfor buret.

Løpeball

Flertallet av mine hamstre har likt løpeballene sine, men jeg har også hatt hamstere som ikke syns noe om denne formen for aktivisering og da syns jeg de skal få slippe. Husk at løpeballen ikke skal erstatte annen form for aktivisering, men skal være et godt ekstra alternativ.

Hamsteren skal ikke være i ballen mer enn 15-20min av gangen, 1-2ganger om dagen.

 • Husk å kjøp en løpeball som er stor nok! Minimumet er 18cm til dverghamster og 25cm til Syrisk. Hamsteren skal ikke løpe med bøyd rygg.

Godbitsøking

Godbitsøking er en flott treningsøkt du kan flette inn som ukentlig aktivitet for hamsteren din. Du kan strø og blande inn fôret i bunnstrøet, på denne måten må hamsteren bruke sansene sine akkurat som den ville ha gjort i naturen og det er også god hjernetrim som sliter ut hamsteren psykisk i stedet for fysisk. Du kan også sette større godbiter mellom gitter, slik at hamsteren må jobbe litt for å få den løs.

Mat og ernæring

Basisfôr

Hamstere er omnivore, også kjent som altetere. Det betyr at de spiser det de kommer over, både plantebasert og animalske produkter som kjøtt. Det er viktig at du kjøper et godt kvalitetsfôr fra dyrebutikk som er laget for hamster og ikke for andre dyr som kanin eller marsvin. Billige blandinger fra matbutikker er ofte næringsfattige, og man burde heller legge noen ekstra kroner på å kjøpe et ordentlig fôr som dekker hamsteren sitt behov.

Dverghamstere er mer utsatt for å utvikle diabetes og fedme enn syriske hamstere og man må derfor være forsiktig med sukker og fett til de forskjellige dverg artene. Pelletsfôr der alle bitene er like er en god løsning, slik at hamsteren ikke bare spiser favorittene sine og legger igjen viktige næringsstoffer. 

Du kan gjerne blande to eller flere typer fôr, f.eks pellets (alle bitene er like) med blandingsfôr (forskjellige biter). Eksempler på gode typer fôr er “Brit Animals Hamster Complete”, “Beaphar CARE+”, “”Oxbow Essentials Hamster and Gerbil Food”, “Versele-Laga Complete Hamster & Gerbil”, “Versele-Laga Crispy Muesli Hamsters & Co” “Versele-Laga Hamster Nature”. 

Vann

Hamsteren skal alltid ha vann og mat tilgjengelig. Vannet bør helst byttes hver dag, og vitamindråper eller pulver er ikke nødvendig hvis du gir et godt basisfôr. Eldre, syke, gravide og ammende hamstere kan få litt ekstra tilsetning for å styrke immunforsvaret.

Gnagerstein

I dyrebutikkene reklamerer de ofte for gnagerstein, saltstein og mineralstein til hamster. Hamsteren trenger ikke dette og de bør unngås. Om hamsteren får et godt fôr, vil den få tilstrekkelig med salt og mineraler via basisfôret. For mye av salt og mineraler kan føre til nyreproblemer og død.

Ferskmat

Du kan gjerne gi hamsteren ferskmat hver dag, men i små porsjoner. Til syriske kan du gi 1-2teskjeer og til dverger kan du gi 0.5-1.teskjeer daglig. Det trenger ikke å være komplisert, og kan være ting du vanligvis spiser selv. Hamsteren setter pris på om du varierer ferskmaten, da unngår du også en matlei hamster! 

For å unngå at rester av maten råtner i buret og danner bakterier, så er det viktig å være nøye med å fjerne alle rester av ferskmat innen 24 timer.

Solsikkefrø, nøtter og frukt

Hamstere elsker solsikkefrø og nøtter, men dette bør gis i moderate mengder på grunn av at det er ekstremt fetende. Under temming og tilvennings prossessen er solsikkefrø en utmerket bestikkelse. De bør gis direkte fra hånden slik at hamsteren forbinder deg med noe positivt. Frukt bør man kun gi en gang i uken grunnet høyt innhold av fruktsukker. 

Ja og nei mat

Ja- Proteiner: rå kjøttdeig og karbonadedeig, kokt kylling, naturell yoghurt, hardkokt egg, melormer, skinke, valpefôr og kattefôr av høy kvalitet, våtfôr til katt med minst 80% kjøtt.

Ja – Grønnsaker: alfalfa, agurk, asparges, blomkål, brokkoli, gresskar, gulrot, kinakål, mais, minimais, paprika, potet (kokt), rosenkål, salatar, selleri, spinant, squash, sukkererter, søtpotet, tomat.

Ja – Planter og Blomster: basilikum, gjetertaske, gyllenlakk, haremat, hestehov, karse, kløver, koriander, kornblomst, løvetann (blade og blomst), mynte, ringblomst, roser (blomsterbladene), salvie, trekløver.

Ja – Frukt og Bær: banan, bjørnebær, blåbær, bringebær, dadler, druer, eple, fersken, fiken, jordbær, kirsebær, kiwi, mandarin, mango, melon, moreller, papaya, plomme, pære, tranebær.

Ja – Snacks: solsikkefrø, ost, havregryn, puffet ris, havre, frokostblandinger med lavt sukkerinnhold, fullkornspasta, fullkornsknekkebrød.

Nei – Mat: steinene i steinfrukter, avokado, tomatblader, grønne tomater, bønner, hvitløk, løk, purreløk mandler, potet (rå), rabarbra, sjokolade og annet menneske godt, fluer, kaninmat, belladonna, blåklokke, bulmeurt, giftkjeks, hestekastanjer, klematis, krokus, laubær, liguster, liljekonvall, revebjelle, selsnepe, smørblomst, svineblom, torskemunn.

Helse

Hamstere er ganske robuste dyr som ikke lett blir syke, men hvis du mistenker at hamsteren din er syk, er det best å være på den sikre siden og bestille konsultasjon med din lokale veterinær, gjerne en som er spesialisert på gnagere eller har god kunnskap om hamster. Skulle hamsteren førstbli syk kan det fort stå om livet. Hamstere gir sjeldent utrykk for smerte, derfor er det viktig å observere hamsteren daglig. Er du nøye med dette vil du raskt kunne oppdage dersom det er noe som plager hamsteren eller om den bryter sine faste rutiner. Hamsteren er spesielt utsatt for sykdom ved stress, trekk, fukt, varme, feilernæring og råtten mat.

Sjekkeliste for å se om hamsteren er syk

Takk til Hamsterhiet som tipset om at Tina Torstensson som driver Silvertussens Hamsteroppdrett i Sverige, har skrevet en veldig god og utfyllende liste med informasjon om sykdom hos syrisk hamster. Ta gjerne en titt innom siden hennes her!

Aktivitet

 • Observer om hamsteren sin døgnrytme og aktivitet er slik som den pleier å være. Våkner og legger den seg til noe lunde samme tid hver dag? Det er normalt at eldre hamstere er mindre aktive og sover mer enn yngre individer.

Utseende

 • Tennene til hamsteren skal være gule og ikke hvite. Dersom de er hvite har den mangel på vitamin A. Tennene vokser hele livet og det er derfor viktig at hamsteren har får noe å gnage på slik at den sliper tennene sine.

 • Sjekk om hamsteren beveger seg normalt, om den eventuelt halter, går skjevt eller om den har problemer med å sitte eller ligge. Øynene skal være blanke og ikke renne eller være igjen-klistret. Nesen skal være tørr og hamsteren skal ikke nyse. Pelsen skal være tett og ikke ha nakne flekker eller tørr hud. Se etter fysiske synlige skader som sår, kutt og brekte ben.

Matlyst

 • Følg med om hamstern spiser som vanlig og at avføringen ser normal ut. Det vi si ikke for mørk, lys eller bløt. Hamsteren skal være ren og tørr rundt endetarmsåpningen.