Mesocricetus auratus

Syrisk hamster er den største arten av de tamme hamsterartene.

Syrisk hamster (Mesocricetus auratus på latinsk) er den største av alle hamsterartene som holdes som kjæledyr. Det er også denne arten som er mest vanlig å finne i norske dyrebutikker. Der har den mange ulike kallenavn som “gullhamster”, “teddyhamster”, “angorahamster”, “pandahamster” osv, men det er viktig å huske at dette er bare ulike kallenavn i forhold til de ulike utseende i mønster og hårlag på en syrisk hamster. Altså alle disse er samme art, men en syrisk hamster har veldig mange ulike farger, mønstre og hårlag og det er nettopp derfor disse ulike navnene har funnet sted. Det sies jo at et kjært barn har mange navn og det stemmer godt her.

Forventet levetid er ca. 2år, men eldre hamstre er ikke uvanlig ved riktig hold og stell. Det er blitt rapportert om en hamster som ble hele 4år gammel! De kan bli opptil 20cm lang og veie så mye som 230g. Gjennomsnitt vekten på hamsterne i Norge, ligger rundt 120-180g, men dette er avhenging av kjønn og linjer, da hunnene ofte veier noe mer enn hannene.

Syrisk hamster er kjempe flotte kjæledyr. De er av natur nysgjerrige og aktive, samt er de kjent for å være lette å temme, derfor egner de seg like bra til både nybegynnere som erfarne, samt voksne og barn. Miljø og arv er viktige faktorer som spiller inn på hvert enkelt individs atferd, unntak kan derfor forekomme.

Det er viktig å huske på at den syriske hamsteren er en einstøing, og skal aldri holdes i par eller grupper, med unntak av når de treffes for parring. De må skilles fra søskene sine senest ved 12 ukers alder, etter dette er det uansvarlig og farlig å ha dem boende sammen. En slåsskamp kan fort utvikle seg til en kamp mellom liv og død. Hunner er noe mer territoriale enn hannene.

De er nattdyr, og våkner først på kveldstid. Dette betyr at i naturen vil den være våken på kveld/nattestid og sover store deler av dagen. Den kommer ut fra sine lange og dype underjordiske ganger om natten for å leite etter mat fordi det er vanskeligere for rovdyr å få øye på den. De kan løpe mange mil på en natt, og graving og hamstring er derfor sterke instinkter hos denne arten som også kan gjenkjennes i dyrene vi holder i fangenskap. En hamster i fangenskap kan tilpasse seg eieren sin døgnrytme, men dette er ulikt for hvert individ. Noen våkner ofte opp når de hører lyder i rommet der buret står, mens andre sover hele dagen. Det er en uting å vekke hamsteren i tide og utide, dette kan blir den ofte sur og gretten av, samt kan det påvirke den generelle trivselen hos hamsteren.  Åpne heller burdøren, og legg inn noe snacks,  slik at hamsteren selv kan ta valget om den vil stå opp eller sove videre. Eventuelt grav forsiktig i bunnstrøet, mens du snakker rolig til hamsteren.