Phodopus campbelli

En svært undervurdert hamster art som gir masse underholdningsverdi!

Campbell dverghamster (Phodopus campbelli på latinsk) befinner seg i det fri i Mandsjuria området (grensene mellom Russland, Kina og Mongolia og Kazakstan).

Campbells er den største av de tre dverghamsterartene som holdes som kjæledyr i Norge. De har en rund og kort kropp med sine 10-12cm fra nese til haletupp og veier mellom 35-65 gram. Campbells og vinterhvite (også kjent som “sibirsk dverghamster” i norske dyrebutikker) er svært vanskelig å skille fra hverandre, og alle dyr som ikke har stamtavle regnes for å være hybrid mellom disse to artene.  

Campbells i motsetning til vinterhvit, kommer i flere forskjellige farger, mønstre og hårlag. Samt skifter de ikke til vinterpels, men holder samme fargen hele året. F.eks kan Campbells få både sorte og røde øyne, og skinnende pels på lik linje som Syrisk hamster. 

Campbells dverghamster er en veldig aktiv og frampå art, som gir mye av seg selv og masse underholdning i hverdagen. Sammenlignet med Syrisk hamster, har Campbells en mer fleksibel døgnrytme og våkner ofte når de hører aktivitet i rommet de står plassert. Grave innsiktet er sterkt hos Campbells og de burde derfor få godt med bunnnmateriale og redemateriale for å tilfredstille sine naturlige behov.

Campbells har dessverre fått et dårlig rykte gjennom årene fordi de kan være territorielle ovenfor buret sitt og kan finne på å nappe/små bite dersom de føler seg truet eller at du har kommet inn på deres territorium. Dette er noe som oppdrettere i mange år har jobbet aktivt med å avle vekk gjennom selektiv avl og de er nå generelt veldig tilgivende og snille. De er smarte små hamstere, og skjønner fort at mennesker er en god kilde til godbiter og utetid. Det er viktig at du har en tålmodig og stødig hånd, og ikke jager den rundt i buret med hånden for da mister den fort tillit til mennesker. Anbefaler de fleste å kjøpe eller lage et bur, hvor hendene kommer inn fra siden og ikke ovenfra, siden dette kan virke truende for denne lille arten. 

Campbells kan holdes i par eller små grupper. Anbefaler at de introduseres til hverandre i ung alder, fordi det er større sannsynlighet for at det går bra. Holdes de i par eller gruppe trenger de store bur, med flere soveplasser, hjul og matskåler for å unngå konfrontasjoner. Det er uansett ikke gitt at det vil gå bra livet ut, så man må være forberedt på å skille dem og ha muligheten til å kjøpe inn ekstra bur og utstyr dersom de måtte skilles.