Phodopus sungorus

En tillitsful liten art som ofte endrer farge etter årstidene.

Vinterhvit dverghamster (Phodopus sungorus på latinsk) er en liten, rund og kompakt hamster som stammer fra Djungaria. Fra nese til haletupp er den i snitt mellom 8-10cm og som fullt utvokst veier de omtrentlig 25-55g.

Vinterhvite kan beskrives som en forsiktig og sky art. De har et stort byttedyrsinstinkt som gjørat de gjør veldig lite av seg i buret. De er mindre aktiv og frampå (likevel aktiv, det er tross alt en hamster) enn Campbells dverghamster. De må ofte tvangs aktiviseres siden de gjør veldig lite av seg i buret, men til gjengjeld sitter de godt i hånden,

I motsetning til Campbells dverghamster kommer Vinterhvite dverghamstere i kun to fargevarianter, samt avtegnet pearl som gjør hamsteren nesten hvit bortsett fra ålen på ryggen og tuppene som følger grunnfargen.  Campbells og vinterhvite (også kjent som “sibirsk dverghamster”, “perlemor” osv i norske dyrebutikker) er svært vanskelig å skille fra hverandre, og alle dyr som ikke har stamtavle regnes for å være hybrid mellom disse to artene.  

I naturen lever de i store underjordiske tunneller, og de burde ha godt med bunnstrø i buret for å stimulere dette behovet. De trenger et bur med stor grunnflate og har dårlig utbytte av bur med høyde da de er ofte dårlige klatrere. 

Vinterhvite kan holdes i par eller små grupper. Linjer spiller stor rolle, enkelte linjer er avlet for å være flokksmarte dyr, mens andre trives kun i sitt eget selskap. Anbefaler at de introduseres til hverandre i ung alder, fordi det er større sannsynlighet for at det går bra. Holdes de i par eller gruppe trenger de store bur, med flere soveplasser, hjul og matskåler for å unngå konfrontasjoner. Det er uansett ikke gitt at det vil gå bra livet ut, så man må være forberedt på å skille dem og ha muligheten til å kjøpe inn ekstra bur og utstyr dersom de måtte skilles.